LXCup 2008

Maďarsko,   3. května 2008 – 11. května 2008

Povej, kako se lotevaš seksa in povem ti, kdo si …

Seksualnost med jadralnimi tekmovanji je tema o kateri ni mogoče napisati kaj posebnega, ker te zadeve pač potekajo za zaprtimi vrati. Pogovori o seksu so pogosta tema, kar pa je razumljivo, saj so ekipe pretežno moške. LX pokal 2008 je to podobo bolj ali manj moškega športa prekinil po zaslugi ženske češke ekipe. V slovenskem jadralnem letenju že dolgo ni bilo nobene ženske, oziroma si nobena ni vzela dovolj časa za tekmovanja. Čehi so očitno spoznali, da v jadralnem letenju, če ga želijo ohraniti, ne gre brez deklet – tudi na tekmovanjih.

In kako so žensko druščino na LX pokalu sprejeli slovenski jadralci? Insajderji iz ošpičenih bungalovov z roba steze letališča v Sazatimazu pravijo, da z navdušenjem, mimogrede pa pade tudi kakšna mačoistična, češ, ženske niso za letenje, z njimi je sama zguba … 

Iz zgodovine jadralnih tekmovanj so starejši udeleženci LX pokala 2008 privlekli na dan dogodek, ki niti ne spada v okvir napovedane tematike, ampak bolj v bonton. Dogajalo se je pred kakšnim tremi desetletji na DP v Celju, ko je bil Vojko Starovič, ki bi o tej temi lahko napisal roman, v izjemni formi, zmagovalec prvenstva pa je bil nekdo tretji. V out so ga izrinili neotesani prijatelji. Takrat je moral vsak tekmovalec še pred vzletom fotografirati tablo z opisom discipline na kateri sta bila še datum in tekmovalna oznaka letala. Član tekmovalne komisije je tako Staroviču postavil tablo pred objektiv njegovega fotografskega aparata, nekdo pa je tisti trenutek Vojkovi kameri pokazal še golo zadnjo plat. Starovič je tisto disciplino zmagal, ampak ko je komisija pregledala film, ga je, zaradi dodatka, diskvalificirala, čeprav sam ni bil nič kriv. Ne vem, kaj je bilo v ozadju tega slačenja? Morda prihajajoča seksualna revolucija ali pa prva znamenja sesuvanja tedanje oblasti, ki je veliko naredila, da je bilo letenje prav vsem sprejemljiva in dostopna dejavnost. Nehvaležnost je plačilo tega sveta – tudi v jadralnem letenju.

Zanimiv je bil še nek drug dogodek, pred približno štirimi ali petimi leti, na letališču v Matkopusti, ko so celjski jadralci, tako kot vselej, za vse udeležence prvenstva, v velikem kotlu kuhali tradicionalno »tonko«. Kotel je bil na koncu naselja bungalovov, poleg bazena. Dolgotrajno večerno jemijevsko kuharsko delo je opravilo svoje … ozračje »tonke« je pripomoglo k dodatni korajži in nekaj kuharjev in njihovih pomočnikov je prijelo lokalno lepotico za roke in noge in jo, na tri-štiri, poslalo po kratki zračni poti oblečeno v bazen, tako da je pljusk vode lepo začinil vsebino kotla. Na nesrečo je bila mokra nimfa hči upravnika letališča. Gospodar je zato uveljavil zakon močnejšega in za vse slovenske udeležence prvenstva zaprl dostop do bazena. Vroče poletje je bilo tako za jadralce in člane zemeljskih ekip še bolj vroče, vsi pa smo se naučili, da na Madžarskem pač ne gre brez bontona, in da ta dežela ne spada na Balkan. Načelno dogodek ni bil povezan s seksualnim življenjem letalcev, bolj pa z domišljijo. A če bolje razmislim, bi bilo s hčerjo upravnika bolje vzpostaviti kakšno bolj spretno komunikacijo, bazen pač ni bil pravij medij sporazumevanja. Morda je bil povod za očetovsko jezo, ker se fantje niso pozanimali ali dekle sploh zna plavati. Morda pa se je jeza porodila kar v njej, ker ji niso dali možnosti, da bi prej skočila v kopalke.

V brlogu sestradanih volkov se ne more dogajati kaj posebno seksualnega, saj ima nevoščljivost  svoje zakonitosti. Vsi zanimivejši dogodki zato živijo bolj odmaknjeni od letališč. Vabim torej jadralce, da v svojih komentarjih še sami kaj povedo, saj vemo, da je bilo (nekoč) letenje na Madžarskem povezano tudi s seksualnimi safariji. Je danes kaj drugače?

Kako uspešni so bili lovci? Odvisno od pripovedovalcev in poslušalcev. Spominjam se obiska »rdeče hiše« v bližini Bekeščabe, ko je bilo tam evropsko jadralno prvenstvo. Med tem ko je skupina slovenskih lovcev v avli hiše »poželenja« brusila svoja kopja in žulila pivo, je nek možakar pokazal, kako se je treba lotiti stvari. Že skozi vrata je vstopil korajžno, kot da ima na glavi oficirsko kapo in škornje, prav nič se ni obiral. Slovenski lovci so se veselo muzali nad prišlekom, ta pa je deloval kot ura. Kmalu je izginil v zgornje nadstropje. Drugi dan smo ugotovili, da je gospod član nemške jadralne ekipe.

No, se še kdo čudi, da so nemški jadralci tako dobri. Niso neodločni mečkači, hitro se znajo odločiti, vedo kaj želijo, in tako tudi letijo. Zatorej bi lahko tudi v jadralnem letenju veljal pregovor – Povej, kako se lotevaš seksa, in povem ti, kako letiš … Ampak nisem prepričan, da bi bili vsi zadovoljni s tem pregovorom. 

Zapsáno 7. května 2008 9:35.

Poslední vítěz

1. Erazem Polutnik 116,71 km/h
2. Laszlo Halasz 109,41 km/h
3. Zoltan Verebelyi 120,63 km/h

Poslední úloha

Úloha 7, 10. 5. 2008
Vzdálenost v úloze: 210,95 km  /  449,34 km  (323,83 km)
Čas úlohy: 3:00:00
Aktualizováno: 21.05.15 6:25