LX navigation Cup 2009

Hungary,   2 May 2009 – 9 May 2009

Light različica LX Navigation

Francoz Jean Reanuda, ki smo ga že omenili in je direktor tekmovanja v Szatimazu, se je za prvi brifing opremil z domislicami, za večino so bile nove in dobre, Laszla Hegeduša, svetovnega rekorderja v FAI trikotniku 1250 km, pa ni morda ni briljiral, saj ga je najbrž poslušal že v Namibiji, tam kjer je s svojim dosežkom stopil v svetovno jadralsko zgodovino. Madžari so mu od njegove duhovitosti odšteli nekaj točk, ker mu na vseh meteo kartah Evrope ni uspelo najti dežele, kjer se je nahajal. Ob prvem spodrsljaju so mu pomagali najti Madžarsko, pri drugem tudi, pri tretjem smo se zabavali, pri petem in sedmem pa se je že vnaprej opravičil, ker je čutil, da je bolje, da ploh ne ugiba. Splošen vtis pa je bil kar ugoden. Tako je na prijateljskih tekmovanjih, predvsem pa si Francozi si lahko privoščijo šalo, mi pa smo se lahko znova poučili, kaj pomeni, delati se Francoza. Še dobro, da tekmovanje ni bilo v Sloveniji ali na Hrvaškem, za ti dve deželi na obrobju Evrope pa bi si morda raje poiskal pomočnika. Na brifingu si je na koncu pomgal taako da je zemljevidu prodiral iz Italije na Madžarsko. Morda si tudi zato Hrvati želijo, da bi bila Italija njihova soseda.

Prvi dan smo leteli disciplino dolgo od 200 do 400 km, na voljo pa smo imeli tri ure. Nihče se ni ukvarjal z vprašanji o disciplini, vetru in poobnem, vsi so se ubadali s programiranjem discipline. Tudi srečni lastniki LX 8000. Fantje z LX Navigation so prijazno odgovarjali na mnoga vprašanja, piloti so z njihovo pomočjo obnavljali svoje znanje.

»Zadaj pa mi povej, kaj naj naredim, ko vas ne bo v bližini,« je dejal Ferenc Peperko nekomu od celjske ekipe LXN. Ja letalstvo je konjiček, kjer se je treba učiti in obnavljati znanja, sicer se po zimskem spanju lahko znajdeš v smučarskih čevljih, v teh pa jadralnega letala zagotovo ni mogoče upravljati. Zanimiva in poučna je bila podoba Erazma Polutnika, ki ob kabini ASH nekaj razlaga prijatelju Petru Szabotu, še nekaj glav pa drenja dojeti nekaj kar zveš, če pogledaš v priročnik. Ja, ampak na letališče prihajamo, zato da nam ne bi bilo treba gledati v priročnike, knjige in podobne zadeve, ki jih imam že po službah dovolj. »Trivialno,« je govoril predavatelj na Fakulteti za šport, ko je predaval matematiko študentom podiplomskega študija športa, seveda po tem, ko so se mu odpovedali na fakulteti za matematiko.

Ne vem, zakaj sem se spomnil na tega gospoda, ki smo ga klicali Trivialno. Gregor Ambrožič, ajdovski jadralec po poklicu računalniški programer, ki leti v Lescah, v Szatimazu pa je pomočnik in leti prek zime na Kondorju, kjer tudi tekmuje, nima vseh teh težav. Tudi zanj je vse bolj ali manj trivialno. »Če bi se jadralci bolj ogreli za letenje s Kondorjem, ki omogoča, da uporabljaš vse navigacijske pripomočke, nam pomladi ne bi bilo treba zmeraj znova obnavljati uporabe inštrumentov,« zatrjuje Gregor, ki meni, da bodo LXN inštrumenti še veliko boljši, ko jih bodo začeli programirati z mislijo na preprosto uporabo. Skratka, LX bo vesoljski, ko boš lahko kupil tudi »light« različico, tako nekako, kot je to naredila Coca - Cola. »Medgalaksijska različica LX8000 pa bo takšna, da bo jadralec vnesel nalogo kar na formular, inštrument pa bo to predelal za potrebe letenja,« pravi Gregor.

Ampak, nikar ne hitimo, prepričan sem, da se bo kmalu zgodilo tudi nekaj takega.

 

Erazem, Szabo in opazovalci

\"Erazem,

 

Erazem mlajši, je že zdaj najraje v kabini jadralnega letala

\"Erazem

 

Gregor in Stariha študirata LX 5000

\"Gregor

 

Avtor objave: Niko Slana

Written on 3 May 2009 at 11:00.

Latest winner

1. Laszlo Halasz 112.38 km/h
2. Uros Krasovic 106.55 km/h
3. Mircea Craciun 105.02 km/h

Latest task

Task 7, 9 May 2009
Task distance: 191.49 km  /  532.68 km  (354.40 km)
Task duration: 2:45:00
Updated: 21/05/2015, 06:28